Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke arbetar för ett EU som tar krafttag mot klimatförändringarna, och där kvinnors, HBTQI-personers och människor på flykts rättigheter, försvaras och stärks. Sexuella trakasserier och hatbrott mot HBTQ-personer måste bli olagligt i hela unionen och rätten till abort ska garanteras alla, inte bara vissa. Allt annat än en migrationspolitik som genomsyras av medmänsklighet och rättssäkerhet är ovärdigt EU. 

Alice är ordinarie ledamot i parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter (LIBE) samt i utskottet för jämställdhet (FEMM). Hon är även medlem i delegationerna för samarbete mellan EU och Turkiet samt delegationen för samarbete med Unionen för Medelhavsområdet. Alice är även en av nio styrelseledamöter i den gröna partigruppen i EU-parlamentet. 

Alice är eller har varit såväl EU-parlamentets huvudförhandlare liksom ansvarig förhandlare från Gröna gruppen gentemot de andra partigrupperna i EU-parlamentet för flera tunga lagstiftningar och initiativ för ett öppet, hållbart och medmänskligt EU, bland annat: 

  • EU:s strategi för hållbara textilier
    Som ansvarig huvudförhandlare i jämställdhetsutskottet (FEMM) är Alice pådrivande för ett cirkulärt systemskifte av textilindustrin, med skarpa miljömässiga och rättighetsbaserade hållbarhetskrav. Det handlar bland annat om att förbjuda förbränning av osålda kläder och att stärka arbetsrätten för i synnerhet alla kvinnor som arbetar i textilsektorn. Läs rapporten här.

  • EU-parlamentets rapport om Intersektionell diskriminering i EU: den socioekonomiska situationen för kvinnor med härkomst i Afrika, Mellanöstern, Latinamerika och Asien.
    Alice var initiativtagare och huvudförhandlare av rapporten utifrån sin roll som ledamot jämställdhetsutskottet (FEMM). Det är den första rapporten från EU-parlamentet som erkänner intersektionell diskriminering och presenterar konkreta förslag på hur EU och dess medlemsstater ska motverka den. Klicka här för att läsa rapporten.

  • Finansieringen för programmet för rättigheter och värden
    Alice var parlamentets huvudförhandlare för den del av EUs långtidsbudget som ska ge finansiering till EUs arbete för rättigheter och värderingar (The rights and values program). I förhandlingarna säkerställde Alice att ett rekordbelopp på 1,6 miljarder euro öronmärktes till att bekämpa våld mot kvinnor, främja hbtqi-personers rättigheter, jämlikhet och demokratiskt deltagande. Läs rapporten här

  • Resolution: Protesterna mot rasism till följd av George Floyds död
    På initiativ av Alice enades EU-parlamentet bakom en resolution som fördömde rasismen, polisbrutaliteten och attackerna mot journalister i USA, och även den utbredda rasismen i EU. Resolutionen var den första i sitt slag att belysa och kritisera rasismen i USA, och bidrog senare till att EU-kommissionens antog en handlingsplan mot rasismen i EU. Klicka här för att veta mer och här kan du läsa resolutionen.

  • Resolution om beslutet från Förenta staternas högsta domstol att upphäva aborträtten i USA och behovet att skydda aborträtten och kvinnors hälsa i EU
    Alice var, tillsammans med den tyska parlamentarikern Terry Reintke, gröna gruppens förhandlare för resolutionen om abortlagstiftningen i Texas. Med en bred majoritet fördömde EU-parlamentet Texas nya abortlagstiftning, som förbjuder alla aborter i delstaten efter vecka sex, och krävde att lagstiftningen dras tillbaka för att säkra kvinnors rätt över sina egna kroppar. Läs resolutionen här.

  • Tongivande i arbetet med EU:s gröna giv
    Den gröna given är EU:s strategi för nå Parisavtalets mål och den består av en rad strategier och lagstiftningsförslag som ska säkra omställningen till ett grönt samhälle. I flertalet av de förslag som presenterades av Kommissionen initialt, saknade  jämställdhetsperspektivet såväl som rättigheter för icke-binära, ursprungsbefolkningar, rasifierade och grupper med funktionsnedsättning. På initiativ av Alice och gröna gruppen lyckades förbättringar genomföras i de olika strategier och lagstiftningsförslag som Parlamentet antog rörande den gröna given -  särskilt när det gäller jämställdhet och klimaträttvisa. Alice har bland annat varit huvudförhandlare för en rapport om klimatförändringarnas konsekvenser för sårbara befolkningsgrupper i utvecklingsländer, samt för en rapport för att motverka energifattigdom genom att jämställdhet och sociala frågor ska beaktas vid utformningen av EU:s arbete med energieffektivisering. I jämställdhetsutskottet har Alice också varit drivande för att ta fram forskningsrapporter som belyser energifattigdom och behovet av att EU kommissionen lever upp till den skyldighet de har att jämställdhetsintegrera alla strategier och lagstiftningsförslag - något som inte sker idag.

Utmärkelser:

  • Rankad som Sveriges mest inflytelserika EU-parlamentariker. Läs mer här.

  • Vinnare av MEP Awards av tidningen The Parliament Magazine för kategorin klimat och miljö. 

  • Vinnare av årets gala-look på ELLE-galan 2022. Läs mer här.

Alice på sociala medier

Hör Alice berätta om sitt arbete i Europaparlamentet: